måndag 20 juli 2015

Kinne-Kleva och Husaby

Idag styrde vi kosan mot Kinnekulle. Målet var kyrkan i Kinne-Kleva, och samhället före är Husaby. När man passerar kyrkan i Husaby tycker jag att man känner de historiska vingslagen. En magnifik kyrka! Nåväl, kyrkan i Kinne-Kleva är fin den också, men av ett betydligt senare slag. På kyrkogården ligger Lasses mormor och morfar begravda, och det var dit vi skulle. Vi konstaterade att det ju finns en del gravar som i patriarkatets namn liksom suddat bort kvinnorna som ligger begravda där utan namn. På denna grav står det "Ludvig Svenssons familjegrav" liksom det på min farmor och farfars grav står "Johan F Sjögrens familjegrav". Ingen vet att Anna Svensson och Olga Sjögren finns i dessa gravar. Märkligt hur man tänkte. Här en bild på Kinne-Kleva kyrka.
Efter Kinne-Kleva åkte vi tillbaka till Husaby och passerade då det hus som Alice och Edith bodde i. Vi passerade också skolan som numera står öde. I den gick systrarna Svensson. Det var också där som Edith gick och hade hushållslära under ledning av prästens fru. Ediths anteckningsblock från denna tid har vi kvar. Noggrant har hon skrivit ner recept och pris på råvarorna. 

Hembygdsgården bredvid Husaby Kyrka var öppen och sålde fika. Två äldre damer från trakten serverade oss kaffe, kanelbulle, hallongrotta och kokoskaka för 40 kr... Vi satt ute i solen. Damerna berättade att det fina huset varit Husaby Skola. Fröken Holm och sedemera fröken Svan hette lärarinnorna. Skolsalen låg till vänster och till höger hade lärarinnan kök och två sällskapsrum. Sovrummet låg på övervåningen. En av damerna kände till huset som Svenssons bodde i - huset låg i "Klevaradda". 

Sista stopp idag blev Dafgårdsfabriken. En student till mig hade tipsat om deras outlet. Vi kom därifrån med kycklingklubbor, köttbullar och vaniljwienerbröd. 

Ikväll blir det Wallander igen. Allsång faller oss inte i smaken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar